keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Arvosteluita


Nettitarinoista kesän hittikirjaksi
MP Maailma 7 / 2008
Useampi motoristi on nähnyt kuinka aloitteleva HD-harrastaja vaappuu pyörällään kahvilan pihalle. Uutuuttaan kiiltelevän nahkatakin rinnuksessa komeilee kotka. HD-mies on saapunut tontille. Ja nyt hänen huimat seikkailunsa on pistetty kovien kansien väliin.
Harva kirja saa alkunsa netistä. Moottoripyörä.org -keskustelupalstalle kirjoittava nimimerkki "Nostalgia" eli Riku Immonen, 34, päätti keventää arkeaan ilman suurempia ajatuksia. Hän kirjoitti palstalle tarinaa huimasta HD-miehestä, joka aloittaa moottoripyöräharrastuksensa huimalla vauhdilla.
Tarina kiinnosti yli harrastusrajojen ympäri Suomea. Tarinaa luettiin jo ensimmäisen viikon aikana yli 100 000 kertaa! Ihmiset huusivat lisää. Tämä yllätti Riku Immosen aivan täydellisesti. Riku jatkoi tarinan tuottamista nettiin, kunnes lukijat vaativat kertomusta kirjaksi.


Siteitä omasta harrastuksesta
Riku Immonen ajaa kirjan nimihenkilön mukaisesti Harley-Davidson Heritage Nostalgialla. Riku aloitti moottoripyöräilyn vastan puolitoista vuotta sitten.
- Ihan aloittelijoita tässä ollaan, mutta kaikkihan me olemme joskus aloittaneet tämän harrastuksen, Riku myöntää.
Nyt onkin pakko kysyä, kumpuaako HD-miehen seikkailut Rikun omasta elämästä?
- Totta kai, mutta tietysti niin, että olen vetänyt tarinan överiksi, sillä eihän kenellekään aloittelijalle voi tapahtua oikeasti noin paljon - ei edes minulle!
Tarinassa HD-miehelle tapahtuukin melkoisen runsaasti. Herran jatkuvat väärinkäsitykset moottoripyöräharrastuksen muodoista takaavat harrastajille naurua oikein olan takaa. Kirjassa piikitellään melko runsaasti HD-imagon ympärillä pyörivälle krääsäkaupalle. Mikään ei ole mitään - ellei siinä ole HD-kotkan logoa.
- Harley-Davidson ei ole minulle kuin pala metallia, ei mitään muuta, Riku toteaa yllättäen ja jatkaa:
- juuri tuon takia tulee kirjassa piikiteltyä merkkiuskollisuudelle, sillä se on HD:n omistajien keskuudessa saanut uskomattomat mittasuhteet.


Route 66
Kirjan päähenkilö, HD-mies on avioeron lannistama toimistotyöntekijä. Hänen itsetuntonsa on tuhottu ex-vaimon toimesta. HD-mies päättelee, että itsetunnon palauttaa vain harrikan hankkiminen. Näin tapahtuukin.
Heti ensimmäisellä reissulla HD-mies pääsee moottoripyöräkokoontumisajoissa tekemään lähempää tuttavuutta isorintaisen, viskibasson omaavan Riitta-nimisen HD-pimun kanssa. Aamulla mies herää karuun todellisuuteen ja päättää karata paikalta.
Suurena harrikan ystävänä HD-mies suuntaa pyörän keulan kohti Amerikkaa a siellä legendaarista tietä Route 66. Se onkin ehkä kirjan parasta aikaa. HD-mies tapaa itse Mr. Harley-Davidsonin eli Willie Gee-pisteen ja kaikkien aikojen yksinäisen ratsastajan, amerikansuomalaisen John Tourusen. Näiden herrojen lisäksi HD-mies tekee tietysti tuttavuutta uusien naisten kanssa, ja todistaa näin, että rumempikin mies saa, kun on harrikka alla.
Myynti sujuu hyvin
Immosen omalaatuinen huumori näyttää löytäneen yleisönsä ja kirjalle on jo toivottu netissä jatkoa. Kysyttäessä jatkosta Immoselta hän vastaa salaperäisesti:
- En sano jatkosuunnitelmiin vielä mitään, mutta toisaalta, HD-harrastajien seuraaminen tuottaa kyllä materiaalia uutta kirjaa varten.


Tero Kiira


HD-Hullun päiväkirja
KSML:n autot ja liikenne -liite 04.04.2008
Kirjoittaja Riku Immonen on yksi Suomen tunnetuimpia thainyrkkeilyvalmentajia ja lajin entinen maailmanmestari. Lajille on tyypillistä erilaiset lyönnit, potkut, kiinniotot ja puolustustekniikat sekä pystypaini. Matolla ei otella. Menoa hillitsee kehätuomari ja arvostelee arvostelutuomarit. Lajia pidetään myös itsensä kehittämisen muotona.

Kuin thainyrkkeilyiskut, iskee Immonen kirjallaan. Tällä kertaa kehätuomari puuttuu ja arvosteluista vastaavat kaiken maailman ymmärtämättömät kriitikot. HD-miehen seikkailut on tarkoitettu humoristiseksi tarinaksi keski-ikäisen miehen avioerokriisistä, jota hän yrittää paikata hankkimalla ison moottoripyörän. Sinänsä oiva teema, mutta kun tuloksena syntyy vain törkeyksiä, rankkaa liioittelua, kirjallisen tyylin horjuvuutta ja vanhojen vitsien toistoa.

Kirja pohjautuu 100 000 lukukertaa(!) viikossa keränneeseen 
www.moottoripyora.org -keskustelusivujen viestiketjuun. Se oli alan harrastajien suosikki internetissä vuosi sitten keväällä. Nyt kun kirja on ilmestynyt, Immosen juttuja on luettu verkossa jo lähes puoli miljoonaa kertaa. Nettijuttujen lisäksi kirjassa on uusia sekoiluja.

Jokainen joka on lukenut Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirjan, löytää saman tyylin tästä HD-kirjasta. Kaistapäistä touhua, kiroilua, örvellystä ja melaa mekkoon -tuhertamista. Mutta kirja on löytänyt tiensä ostajien sydämiin, koska sen myynti keikkuu kauppiaiden TOP 10 -listoilla. Immoselle nostan hattua onnistuneesta pisneksestä, mutta sääliksi käy kirjan ostaneita. Ei siinä mitään, jos huono maku nostetaan Suomessa joksikin tyyliksi. Mutta entäs jos Immosen sepustuksen lisäksi kodin kirjahyllystä ei löydy muuta kuin Vuorisen vipusia. Huh, huh silloin pelottaa. Eikä ihan vähän.


Martti Ratia





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti